Pages

Subscribe:

Recent Posts

štvrtok, 20. februára 2014

Makový závin

V kastrůlku povařit 125 ml sojového mléka se 100g mletého máku, přidat 2 vanilkové cukry, 20g třtinového cukru, 200g švestkových povidel, 2 hřebíčky (utlučené na prášek v hmoždíři) a 0,5 dcl rumu. Nechat vychladnout. Mezitím dát do mísy 250g hladké mouky, udělat uprostřed důlek a do něj vlít 200ml vlažného sojového mléka. Do mléka dát 15g kvasnic a prstíkem pěkně rozhňahňat do těstíčka. Z kraje poprášit moukou a nechat 30 min. Přidat půl lžičky soli, 30g kokosového tuku, vanilkový cukr, 30g třtinového cukru a vše pěkně prohnětat robotem s nástavci na těsto. Pokud se těsto nespojí, přidat mléko a vypracovat do hladkého bochánku. Ten nechat 30 min. zrát. Vyválet placku (30x30) a potřít makovou nádivkou. Zarulovat do válečku a kraje při tom otáčet dovnitř. Poslední kousek těsta před úplným zarulováním potřít mlékem, nebo vodou, aby se přilepil. Vzniklý váleček rozříznout středem asi 3cm od jednoho kraje až na konec (aby jste docílili tohoto tvaru: " < "). Dva vzniklé spojené prameny opatrně překládat jeden přes druhý do copánku. (Tady někde to začne vypadat parádně a budete z toho mít veeelikou radost ). Vymazat formu na biskupský chlebíček olejem a copánek do něj vložit. Nechat kynout hodinu, a pak šoupnout na 40 min. do trouby rozehřáté na 160°C až do pěkně hnědavé barvy.
(V originálním Vaňkově receptu je sádlo, vejce a med. Ale myslím, že varianta bez nich je takřka bezchybná a velmi lahodná. Lehce kokosový nádech je příjemná změna.) 


Odkaz na FB vlákno TU 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára