375ml rostl. mlíka z prášku
1 plechovka kokos. mlíka Albert
1 vanilkový lusk
70 gr třtinového cukru (klidně méně, dosladit se dá vždycky)
2 vanilkové cukry
Mlíko použijeme nejlépe sušené, jelikož si ho díky velkému množství
prášku rozmíchaného ve vodě můžeme udělat hustější. V odměrce jsem měla
skoro stejné množství prášku jako vody)
Z plechovky kokos. mlíka si dáme bokem 6 lžiček.
V hrnci si přivedeme k varu mlíko, zbylé kokos. mlíko (má konzistenci
husté smetany), semínka z 1 vanilk. lusku a celý vanilkový lusk. jakmile
začne směs vřít, odstavíme a počkáme 5 minut. Vyndáme i vanilkový lusk.
Cukr se 6 lžičkami kokos. mlíka vyšleháme. (V orig. receptu bylo 6
žloutků, tak jsem improvizvala a povedlo se), a vmícháme do směsi mlíka a
kokos. mlíka. Na co nejnižším stupni vaříme cca 20 minut, aby směs
zhoustla a udržela se na vařečce. Poté přendáme do mísy, přetáhneme
potravinířskou fólií, aby se neudělal škraloup a necháme 30 minut
chladnout. Pak mísu dáme na 2 hodiny do ledničky. Po dvou hodinách směs
přelijeme do nádoby vhodné do mrazáku (já měla takovou tu těsnící
plastovou krabičku) a necháme mrazit cca 6 hodin nebo přes noc. Zhruba
co hoďku je třeba zmrzku vidličkou promíchat a ze stěn seškrábnout.
Jakmile zmrzka v krabičce při naklánění neteče (nehýbe se) tak ji dáme
do mísy a mixérem vyšleháme. Pak ji dáme zpátky do mražáku ztuhnout a po
několika hodinách je hotovo. Pokud chceme zmrzku servírovat je dobré ji
nechat po vytažení z mrazáku trochu povolit cca 10 až 20 minut
Míchání během celého procesu mražení a následné šlehání je podle mě
nejdůležitější. Díky tomu bude zmrzka nadýchanější, ačkoliv ne tak jak
jsme zvyklí z obchodu nebo zmrzlináren. Domácí zmrzka bývá vždy trochu
tužší
Doba mražení je orientační, záleží na mražáku.
Odkaz na FB vlákno TU
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára