Pages

Subscribe:

Recent Posts

sobota, 26. apríla 2014

Vanilková zmrzlina

375ml rostl. mlíka z prášku
1 plechovka kokos. mlíka Albert
1 vanilkový lusk
70 gr třtinového cukru (klidně méně, dosladit se dá vždycky)
2 vanilkové cukry

Mlíko použijeme nejlépe sušené, jelikož si ho díky velkému množství prášku rozmíchaného ve vodě můžeme udělat hustější. V odměrce jsem měla skoro stejné množství prášku jako vody)

Z plechovky kokos. mlíka si dáme bokem 6 lžiček.
V hrnci si přivedeme k varu mlíko, zbylé kokos. mlíko (má konzistenci husté smetany), semínka z 1 vanilk. lusku a celý vanilkový lusk. jakmile začne směs vřít, odstavíme a počkáme 5 minut. Vyndáme i vanilkový lusk.
Cukr se 6 lžičkami kokos. mlíka vyšleháme. (V orig. receptu bylo 6 žloutků, tak jsem improvizvala a povedlo se), a vmícháme do směsi mlíka a kokos. mlíka. Na co nejnižším stupni vaříme cca 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce. Poté přendáme do mísy, přetáhneme potravinířskou fólií, aby se neudělal škraloup a necháme 30 minut chladnout. Pak mísu dáme na 2 hodiny do ledničky. Po dvou hodinách směs přelijeme do nádoby vhodné do mrazáku (já měla takovou tu těsnící plastovou krabičku) a necháme mrazit cca 6 hodin nebo přes noc. Zhruba co hoďku je třeba zmrzku vidličkou promíchat a ze stěn seškrábnout. Jakmile zmrzka v krabičce při naklánění neteče (nehýbe se) tak ji dáme do mísy a mixérem vyšleháme. Pak ji dáme zpátky do mražáku ztuhnout a po několika hodinách je hotovo. Pokud chceme zmrzku servírovat je dobré ji nechat po vytažení z mrazáku trochu povolit cca 10 až 20 minut

Míchání během celého procesu mražení a následné šlehání je podle mě nejdůležitější. Díky tomu bude zmrzka nadýchanější, ačkoliv ne tak jak jsme zvyklí z obchodu nebo zmrzlináren. Domácí zmrzka bývá vždy trochu tužší

Doba mražení je orientační, záleží na mražáku.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára