Pages

Subscribe:

Recent Posts

sobota 26. apríla 2014

Kakaové pohánkové lievance

Na cesto: Suché ingrediencie - 1 hrnček pohánkovej múky, 1 lyžička sódy, štipka soli, 3 lyžice trstinového cukru, 3 lyžice kakaa
Mokré ingrediencie: 1 a 1/4 rastlinného mlieka (použila som domáce ovesné), 3 lyžice oleja, použila som tiež náhradu za dve vajcia no egg, ale myslím, že sa to bez toho obíde, prípadne ľanové semienko
Zmiešame zvlášť suché a mokré ingrediencie, potom prešľaháme spolu. Vznikne hustejšie cesto
Krém je zo silken tofu, citrónovej šťavy, škorice a ryžového sirupu.

  
Odkaz na FB vlákno TU

Výpečky ze seitanu, červené zelí a bramborové lokše..

Výpečky: Seitan nakrájíme na kostičky, naložíme do koření a oleje. Dáme do pekáče, přidáme cibuli, česnek, pivo, vodu, pepř, sůl, koření, pečeme na 180°C až do tmava...
Zelí: Orestujeme cibuli, přidáme červené kysané zelí, přidáme sůl, cukr, zahustíme nastrouhanou bramborou.
Lokše: Uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme polohrubou mouku v poměru 1:1, sůl, vyválíme na cca 1,5cmtlustou placku a vykrajovátkem tvoříme kolečka a pečeme na sucho, nebo s minimem oleje ne pánvi...
Tak určitěěěěěěě..... 


Odkaz na FB vlákno TU

Štrúdl

Těsto:250g špaldové mouky, 50g pšeničné hladké mouky, 150g pyré (jablečné, hruškové, míchané, jakkékoli! já měla jablko + rakytník), 40g rozpuštěnéhho "másla, trocha vody podle potřeby
Náplň: 500g jablek, 2 vanilkové cukry, skořice a trocha strouhanky..další dochucování podle svého.


Odkaz na FB vlákno TU

Takze spagety s kremovou hubovou omackou;)


50 g spagiet
10 g susenych hub
1 mensia cibula, nakrajana najemno
65 g cerstvych sampionov, nakrajanych
40 g tavenyr, nakrajany
Olivovy olej
Petrzlenova vnat, nasekana
Sol, cierne korenie podla chuti

Spagety uvarime all dente. Susene hriby zalejeme vriacou vodou a nechame aspon 20 minut nech zmakknu. Na oleji orestujeme cibulku dozlatista. Pridame sampiony, osolime a chvilku restujeme. Pridame susene hriby spolu s tekutinou kde sa luhovali. Okorenime a dusime kym sa omacka nezredukuje. Nakoniec pridame do omacky tavenyr a nechame ho roztopit. Podavame posypane petrzlenovou vnatou;)


 Odkaz na FB vlákno TU

Pohánkové dukátové buchtičky

Z 300 ml vlažnej vody (rastlinného mlieka), 2 lyžíc cukru a 20 g droždia pripravíme kvások. 250 g pohánkovej múky a 250 g hladkej múky zmiešame so štipkou soli, pridáme kvások a 100 ml oleja a vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť asi pol hodinu. Spravíme buchtičky, potrieme olejom a pečieme zhruba 20 minút. Krém je z ovesného mlieka a vanilkového pudingu. 

Odkaz na FB vlákno TU

Listoví šneci

listové těsto (Lidl), na něj rozložíme spařený špenát, posolíme, potřeme rozmačkaným česnekem, položíme na slabé plátky uzené tofu, zamotáme, nařežeme, upečeme (cca 15-20 min).

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Pečený zemiakový šalát


220 g zemiaky, uvarene a rozkrojene na stvrtky
2 cibule, nakrajane na stvrtky
1 cesnak, nakrajany nadrobno
1/4 ČL kari korenia
75 ml zeleninovy vyvar
Stipka kurkumy
1 PL olivovy olej
Sol podla chuti

20 g ciernych oliv
20 g zelenych oliv
1 PL kapary
1 PL nalevu z kapar
4 susene rajcinky

Cibulu, cesnak, zemiaky, kari, kurkumu, sol, olivovy olej a vyvar zmiesame a dame piect na 30 minut pri 175ºC do jenskeho skla alebo pekaca. Vypneme trubu, pridame cierne aj zelene olivy, kapary, nalev z kapar a susene rajcinky a nechame 5 minut v zhasnutej trube dojst:) A potom to cele zjeme Strasna dobrota!:)


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Orieškové špaldové guličky

recept: namočených 200gramov špaldy uvaríme v tlakovom hrnci (cca 45min). Uvarenú špaldu zmiešame s 150g hrozienok, 100g datlí, lyžičkou karobu,1/4 lyžičky škorice a 100g lieskových orieškov. Zmes pomelieme buď v mlynčeku alebo rozmixujeme mixérom. Potom vytvarujeme guličky a obalujeme v kokose,príp. škorici, sezame... a potom už len degustujeme! 

Odkaz na FB vlákno TU



Špaldová fungi pizza s olivami a údeným tofu


cesto: 500 g hladkej špaldovej múky, 1/2 ČL soli, 1/2 kocky droždia, cca 250 ml teplej vody, 2 PL oleja, 1 PL cukru
zmes: paradajkový pretlak, soľ, chilli, šampiňóny, cibuľa, bazalka, oregano

Do teplej vody (120 ml) som rozdrobila droždie, pridala 1 PL cukru, rozmiešala a nechala som 20 min. odstáť. V mise som zmiešala múku so soľou, primiešala kvások, zvyšnú vodu a olej. Vymiesila som cesto a nechala som ho vykysnúť na teplom mieste približne hodinu - hodinu a pol.
Kým cesto kyslo, tak som na oleji orestovala cibuľu, pridala šampiňóny, osolila a nechala podusiť. Pridala som paradajkový pretlak, sušenú bazalku a oregano, chilli, trochu soli a nechala som zmes trošku zhustnúť. Plech som potrela olejom, cesto som roztlačila rukami na plech a aj to som potrela olejom, pridala paradajkovú zmes, nakrájané olivy, nastrúhala údené tofu a dala som piecť na 10-15 minút pri 200 stupňoch.


Odkaz na FB vlákno TU

Bryndzové halušky

cesto (nastrúhané zemiaky, hladká múka, voda - pomer od oka, ale určite viac alebo rovnako múky ako zemiakov; variť v osolenej vriacej vode s kvapkou oleja); "bryndza" (tofu biele - viac, tofu údené, sojakrém od AlfaBio, soľ, peper, lyžica soj. mlieka, petržlen/pažítka = rozmixovať, je to cca. na 2 porcie.) cibuľka s údeným tofu a troškou červenej papriky opražená na oleji. a môžeme sa užrať.

Odkaz na FB vlákno TU

MEGAČOKO

215g hladkej múky, 50g kakaa, 100g trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 banány, 140ml oleja, 140ml vody, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 lyžička sódy bikarbóny

Rúru predhrejeme na 160°, v mise zmiešame múku, kakao, cukor, vanilkovy cukor, prášok do pečiva, sódu. Prilejeme olej s vodou a rozmixované banány. Premiešame a vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme 30-35 min. Navrch vylejeme hustejší čokoládový puding z rastlinného mlieka (cca 300ml).


Odkaz na FB vlákno TU

Vanilková zmrzlina

375ml rostl. mlíka z prášku
1 plechovka kokos. mlíka Albert
1 vanilkový lusk
70 gr třtinového cukru (klidně méně, dosladit se dá vždycky)
2 vanilkové cukry

Mlíko použijeme nejlépe sušené, jelikož si ho díky velkému množství prášku rozmíchaného ve vodě můžeme udělat hustější. V odměrce jsem měla skoro stejné množství prášku jako vody)

Z plechovky kokos. mlíka si dáme bokem 6 lžiček.
V hrnci si přivedeme k varu mlíko, zbylé kokos. mlíko (má konzistenci husté smetany), semínka z 1 vanilk. lusku a celý vanilkový lusk. jakmile začne směs vřít, odstavíme a počkáme 5 minut. Vyndáme i vanilkový lusk.
Cukr se 6 lžičkami kokos. mlíka vyšleháme. (V orig. receptu bylo 6 žloutků, tak jsem improvizvala a povedlo se), a vmícháme do směsi mlíka a kokos. mlíka. Na co nejnižším stupni vaříme cca 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce. Poté přendáme do mísy, přetáhneme potravinířskou fólií, aby se neudělal škraloup a necháme 30 minut chladnout. Pak mísu dáme na 2 hodiny do ledničky. Po dvou hodinách směs přelijeme do nádoby vhodné do mrazáku (já měla takovou tu těsnící plastovou krabičku) a necháme mrazit cca 6 hodin nebo přes noc. Zhruba co hoďku je třeba zmrzku vidličkou promíchat a ze stěn seškrábnout. Jakmile zmrzka v krabičce při naklánění neteče (nehýbe se) tak ji dáme do mísy a mixérem vyšleháme. Pak ji dáme zpátky do mražáku ztuhnout a po několika hodinách je hotovo. Pokud chceme zmrzku servírovat je dobré ji nechat po vytažení z mrazáku trochu povolit cca 10 až 20 minut

Míchání během celého procesu mražení a následné šlehání je podle mě nejdůležitější. Díky tomu bude zmrzka nadýchanější, ačkoliv ne tak jak jsme zvyklí z obchodu nebo zmrzlináren. Domácí zmrzka bývá vždy trochu tužší

Doba mražení je orientační, záleží na mražáku.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Závin pizza

Uzeny tofu, salotka, paprika, cuketa - marinovano 3dny v bylinnem domacim oleji (extra olivac, chilli papricka, cerstvy tymian, rozmaryn, salvej, kudrnka, sul, pepr) - to vse je smichano s cockou (lehce zkaramelizovany trtin cukr, bobkovy list...pridany sekany rajcata...podusit/orestovat a uvarit v tom cocku..ne upe na sracku) Klade se na vyvaleny testo (kvasek, mouka- ja tam mam i trosku chlebovy, sul, olej), zarolovat a upect (teploty sem menil, aby t bylo uprostred oka upeceny) Je to pro kapely na dnesni akci, tak snad to potesi:)

Odkaz na FB vlákno TU

Ovocné smoothie

Jahody, kiwi, limetka, trocha třtinového cukru, máta, pár kapek olivového oleje.

Odkaz na FB vlákno TU

Pohankové placky s uzeným tofu


Recept na cca 4 placky (já dělala dvě velké přes celou pánev, nechtělo se mi čekat): cca 150g pohanky(namočit nebo uvařit), 1 cibule, 1 PL tahini, 2 stroužky česneku, 1 ČL majoránky, 1/2 balení uzeného tofu, 1 PL špaldové mouky, 2 PL celozrnné strouhanky, 1,5 ČL soli.
Pohanku a tofu rozmixujeme a smícháme s ostatními věcmi dohromady Smažíme Chutnají skoro jako bramboráky mňam.


Odkaz na FB vlákno TU

Banánový chlebík

Konečně banánový chlebík správného tvaru.
1 a 1\2 malého hrnku špaldové mouky, 1\2 pdp, 75g rozpuštěného rostlin. másla, 6 lžic datlového sirupu, 1 vanil. cukr, trocha stévie, 3 rozmixované banány. Podle potřeby kdyžtak doředit rostlin. mlékem. Péct na 180°C cca 35 min.


Odkaz na FB vlákno TU

Plnené pohánkovo-ľanové palacinky

PALACINKY: 2 dcl sójového mlieka, 5 lyžíc pohánkovej múky, cca 1 dcl rozmočených drvených ľanových semienok, soľ. Náplň: uvarená červená šošovica, žltý hrach a tmavá fazuľka a opražená na kari s nastrúhanou mrkvou a kalerábom.

Odkaz na FB vlákno TU

Tofu cheesecake, dayum.

Na korpus: skořicové sušenky Tastino Digestino z Lidlu - 3 balíčky, oblíbený olej a nějaký sirup (já dala agáve)

• Na krém: 2 kusy (2x 200g) bílého tofu, 2 sáčky vanilkového cukru, citrónová šťáva, rostlinná smetana (cca 120ml, můžete dát i víc), vanilkové aroma a víc jak půlku sáčku vanilkového pudinku

Sušenky potřebujeme rozdrtit úplně nejvíc najemno, takže jsem je dala do kuch. robotu, dá se to ale určitě zvládnout i jinak. Pak jsem k nim přidávala olej, dokud konzistence nebyla takový hodně moc „mokrý písek“ a osladila jsem to, trochu. Ve finále to chutná skoro jako lotusky.
Tohle pořádně utlačíte na dno dortové formy vyložené papírem a na 190°C pečete tak 10 minut.
Mezitím rozmixujete všechny věci na krém úplně dohladka. Pak se korpus dá vychladnout (nejrychlejc je to, když ho položíte třeba na chladnou zem). Pak ho potřete krémem, třeba ozdobíte a dáte péct na 175°C, tak na 15 minut, prostě do té doby, než začně zlátnout a krém je evidentně pevnější. Necháte vychladnout a je to.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Ovocné smothie

Banány, jahody, kiwi, šťáva z limetky, máta
- Kdo pozná, co za ovoce je to žluté ve tvaru hvězdy, vyhrává zlatého bludišťáka! 


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Domácí čokoláda s kokosem a mandlemi

Do hrnce dáme bio kakaové máslo a necháme rozpustit ve vodní lázni. Až bude máslo rozpuštěné, přidáme kokos a dosladíme datlovým sirupem, přidáme kakao. Vše promícháme a plníme do formiček. Vložíme divnitř mandle a dáme do lednice.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Plněnej lilek a pečená cuketa


- lilek rozkrojit na 2 části, udělat do něj rýhy, potřít olejem, osolit a šupnout na 20 min do trouby
- cuketu nakrájet na kolečka a podle preferencí v něčem chvíli marinovat
- šupnout ji tak na 25-30 min do trouby, v půlce obrátit, čím tenčí kolečka, tím bude křupavejší (ale zas náchylnější ke spálení), já ji na posledních pár minut posypal ještě trochou lahůdkovýho droždí
- vydlabat lilek, oloupat a nakrájet tak 3 rajčata
- orestovat cibuli, přidat tak 4 stroužky česneku a po chvíli přidat i vydlabanej lilek, rajčata a já měl ještě půlku konzervy fazolí
- osolit, opepřit, přidat trochu balsamikovýho octa, povařit do zhoustnutí cca 15 min, ke konci přidat lahůdkový droždí, nakrájenou bazalku a jarní cibulku
- směsí naplnit lilky, posypat nastrouhaným uzeným tofu a dát na 10 min do trouby
- na cuketu jsem dal ještě balsamikovou redukci a lilek posypal petrželí

Jeden z receptů, kterej se dá dost obměňovat, tak dobrou chuť!


Odkaz na FB vlákno TU

utorok 22. apríla 2014

Batáty


Batátu nakrájíme na centimetrové plátky, pomažeme olejem,osolíme a opepříme. Grilujeme 20-30minut (do velmi měké konzistence). Zeleninovou oblohu netřeba komentovat Doporučuji!


Odkaz na FB vlákno TU

Cuketový chlebík

2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek špald. m., 3 lžičky skořice, 1\2 lžičky muškát. oříšku, 1\2 lžičky soli, pdp\soda, lžíce jablečného octa, 3\4 hrnku oleje, 3\4 hrnku mléka, 1\2 velké cukety (2 hrnky), sladidlo podle sebe, já dala hrst stévie a cca 3 lžíce datlového sirupu a bohatě mi to stačilo.
Cuketu nastrouhat najemno a všechno smíchat..žádná věda.


Odkaz na FB vlákno TU

Cizrna se špenátem a sušenýma rajčatama v kokosovým mlíku



Všechno moje oblíbený ingredience, zdá se to jako divná kombinace, ale funguje to skvěle!

Postup:

- orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky
- až zhnědne, přidáme 4 větší rozdrcený stroužky česneku, několik nakrájených sušených rajčat, PL nastrouhanýho zázvoru, nastrouhanou kůru z většího citrónu a chvilku mícháme
- přidáme cizrnu (cca 1 plechovku) a pár minut vaříme
- po hrstech přihazujeme špenát, přidáváme další až po "scvrknutí" (má nějaký slovo v řadě za sebou víc souhlásek? :D), aby se to dalo vše pořádně promíchat (lepší na tohle bude určitě baby špenát, já měl bohužel jen normální)
- až se nám bude zdát, že špenátu tam už je dost (já dal tak 300g), zalijeme směs kokosovým mlíkem (mělo by stačit tak 250ml), šťávou z citrónu a osolíme
- necháme cca 10min vařit a hotovo, já si k tomu dal rýži, ale samo o sobě to musí být dostatečný.


Odkaz na FB vlákno TU

Domácí nanuky

Kousek ananasu, mrkve, jablka naprcat do formiček a nechat zmrznout:)

Odkaz na FB vlákno TU

pondelok 14. apríla 2014

Lilkové lasagne

Lilkové lasagne (náplň ze směsi bylinkového tofu, čerstvých nakrájených rajčat, sušených rajčat, česneku a sušeného jidášova ucha)

Sušená rajčata a houby namočíme do vlažné vody na přibližně 15 minut.
Lilek nakrájíme na podlouhlé plátky, osolíme a z obou stran lehce opečeme na pánvi nebo grilu.
Tofu nadrolíme na malé kousíčky, pridáme jemně krájená rajčata, nakrájené jidášovo ucho a sušená rajčata. Nastrouháme dva stroužky česneku, přidáme lahůdkové droždí. Zamícháme a chvíli orestujeme na pánvi.
Vytřeme si zapékací mísu trochou olivového oleje a pokládáme plátky lilku, každou vrstvu osolíme a opepříme. Směs rozprostřeme na plátky lilku a zakryjeme další vrstvou, stále opakujeme, dokud nespotřebudeme všechny plátky a přísady. Poslední vrstvu lilku posypeme domácím parmezánem (rozmixované kešu oříšky s lahůdkovým droždím a solí). Necháme v troubě asi 15 minut a podáváme.


Odkaz na FB vlákno TU

Rychlé zeleninové kari

- hrníček jasmínové rýže (nebo vaší oblíbené)
- 1 malá cuketa
- 1 paprika (barva dle chuti)
- 1 větší mrkev
- lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
oblíbenou masálu nebo si udělat vlastní:
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky chilli
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru

Jako první uděláme rýži. Nakonec můžeme přisypat lněné semínko, když zrovna máme doma. Necháme dojít pod pokličkou. Mezitím, co se nám vařila rýže, jsem si nakrájeli zeleninu na kousky libovolné velikosti (dle chuti). Na oleji zprudka na minutku uděláme zeleninu, stáhneme plamen a přidáme lžíci protlaku. Zarestujeme a přidáme koření. Vše důkladně promícháme a necháme ještě půl minutky, aby se nám zvýraznila chuť koření. Poté podlijeme trochou vody. Délka vaření dle chuti, pokud chceme zeleninu mít více křupavou, nebo naopak měkkou.


Odkaz na FB vlákno TU

Domácí zmrzlina

- rozmačkaný banán, jahody a rýžové mléko. Nechat zmrazit a často promíchávat. 

Odkaz na FB vlákno TU

Obrátený jablčník s makom

Kilo jabĺk pokrájame na kocky, pridáme trstinový cukor podľa chuti a podusíme do mäkka.

Na cesto potrebujeme asi 200 g trstinového cukru (v originál recepte, ktorý som prerábala, bolo až 300, takže opäť - podľa chuti), 2 veľké rozmačkané banány, 200 ml oleja, 300 g celozrnnej múky, sóda a vlažná voda podľa potreby, aby cesto nebolo príliš husté.

Mak si zmiešame s cukrom, cca 150 g maku a 100 g cukru, odoberieme asi tretinu cesta a zmiešame. (Ak je prihusté, môžeme pridať trochu vody.)

Na plech dáme papier na pečenie, rozložíme naň jablká, na to rozotrieme makové cesto a nakoniec hlavné cesto.
Pečieme asi pol hodiny (pri mojej zlej trúbe na cca 150° ale myslím, že kľudne aj na viac).

Keď je koláč vychladnutý, prichádza chvíľa "CH". Pre ľudí znalých pečenia obrátených koláčov - no problem, pre zbytok - vezmite si ďalší plech, priložte na koláč a obráťte to. Ako som to robila ja, radšej nebudem písať. Ale hlavne že bol jedlý.
No a nakoniec - keď som po obracaní dohrešila, ešte som ho poliala rozpustenou 85%-nou čokoládou.
Dobrú chuť


Odkaz na FB vlákno TU

Brokolicový karbenátky

Uvařit brokolici v osolené vodě, rozdrbat ji vařečkou, přidat namočený vločky, česnek, sojovku, hrašku, strouhanku, dělat placky ty ještě trošku obalit ve strouhance a smažit.

Odkaz na FB vlákno TU

Zapečené velké žampiony

Náplň ( osmažená cibulka, mrkev, uzené tofu, sojová smetana, řeřicha a sojová omáčka), dresing- sojový jogurt a mango chutney !

Odkaz na FB vlákno TU

Gaucamole

zralý avokádo rozmačkat na kaši, přidat rajče, cibuli, chilly papričku, limetkovou šťávu, česnek, sůl, pepř

natíráme na okurkový plátky, když jsme na raw.


Odkaz na FB vlákno TU

Špaldové lívance s ovocným salátem...


1 hrnek špaldové mouky (já dala 3/4 hrnku mouky a 1/3 hrnku jemně mletých otrub)
1 lžička PDP
Špetka soli
1 lžíce cukru
1 hrnek rostlinného mléka
1 větší lžíce oleje
- smícháme suché ingredience a vmícháme mléko s olejem -> do hladkého těsta
- zlehka smažíme na pánvi pár minut z každé strany
- salát je jen směs ovoce zakáplá citronem (trocha javorového sirupu by taky neuškodila...)
P.S. Když se na pánvi do těsta dají kousky banánu, je to dokonalé.
Odkaz na FB vlákno TU 

Raw cheescake

Ingredience:

Korpus:
sklenice lískových ořechů
15 datlí

Krém:
3 sklenice namočených kešu ořechů
sirup z agáve
šťáva ze dvou limetek
pravý extrakt vanilkový

Příprava:

Společně smixujeme lískový ořechy s datlemi. Dáme do formy a zatlačíme. Dáme do mrazáku a mezitím děláme krém.

Smixujeme kešu ořechy bez vody na krém. Přidáme šťávu, sirup a vanilkoví extrat, mícháme. Přidáme do formy na korpus a dáme na tři hodiny do mrazáku. Poté dáme do lednice. Po několika hodinách můžeme jíst. Ozdobíme strouhanou čokoládou. Dobrou chuť.


Odkaz na FB vlákno TU

Nakládaný tofu


- natural tofu (mám bio)
- cibule
- koření na brambory (grilovací došlo)
- rozmarýn
- bobkový list
- nový koření a celý pepř
- chilly paprička
- olej (mám slunečnicový)

Odkaz na FB vlákno TU 

Čučoriedková torta


Na korpus potrebujeme:
• 3/4 hrnčeku trstinového cukru
• 125 gramov vege-margarinu
• 1 vanilkový cukor
• 1 zrelý banán
• 1 hrnček polohrubej múky
• 1 lyžičku prášku do pečiva
• štipka soli
• 1/2 hrnčeku rastlinného mlieka
• čučoriedky
Všetko spolu vymiešame a cesto vylejeme do vymastenej tortovej formy. Piecť na 180 stupňoch cca 30 minút

Po vychladnutí spravíme krém, potrebujeme:
• 300 g silk tofu
• 1 téglik sójovej smotany
• vanilkovú arómu
• šťavu z 1 citróna
• javorový sirup


Všetky ingrediencie vyšľaháme do hladkej hmoty, natrieme na vychladnutý korpus, ozdobíme čučoriedkami a dáme do chladničky stuhnúť 


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

Chilli con Tofu

Postup: na oleji osmahnout cibuli, pridat prolisovany cesnek, papriku, rajcata, chilli, kmin, sul, pepr a orestovat. Zalijeme rajc.pyre, pridame fazole, kukurici a podle potreby podlijeme vodou. Pridame tofu a povarime.

Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

nedeľa 13. apríla 2014

Avokadové Guacamole

3ks avokada, 2cibule, baleni cherry rajcatek,stava z 1 citronu a hromada česneku a kajenskeho pepře, trocha soli a na vrch čerstva bazalka. Avokada se rozkroji podelne, oloupou a rozmackaji vidlickou ochuti citronem, peprem, kajanskym peprem(chilli) a osoli...nakonec nakrajet najemno cibuli a rajcatka

Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

Tiramisu

Sušienky z Lidlu PetitBeurre,1 1/2 bieleho tofu,1 kokosove mlieko z konzervy,kokos čo sa zvyšil z domaceho kokosoveho mlieka,zaliata turecka kava,mandarinky z konzervy.tofu a trochu kokosoveho mlieka rozmixovat do hladka,pridat kokosove mlieko,vanilkovy cukor,praš.cukor podla chuti a kvapka citronovej štavy a vymiešat na hladky krem.na plech poukladat tesne vedla seba sušienky namočene v kave,natiet vrstvu kremu,na to mandarinky,zase krem,sušienky a zase krem a posypat kakaom.dala som do mrazničky na 2 hodiny aby to poriadne stuhlo a potom som preložila do chladničky

Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

sobota 12. apríla 2014

Těstoviny

Těstoviny
- bezvaječný to je jasný
- rajčata, okurek, paprika, polníček jsem zapomněla přidat, tak je až ve velké míse
- opečená hlíva
- sojanéza
- koření bruschetta bylinkový.


Odkaz na FB vlákno TU 

Smažený česnekový tempeh

Smažený česnekový tempeh se sojovkou, bulgur, pórkovo-brokolicová cibule, kys.zelí a monšerí..podáváno s růžovým Merlotem ,-)

Odkaz na FB vlákno TU

Boršč, brokolicové karboše

Boršč - zesklovatět na oleji 1 cibuli na jemno, přihodit 2 menší řepy nakrájené na kostky, podlít vodou, osolit. Mezitím nachystat kostky z mrkve (1 velká), pastiňáku (1 menší), brambor (2 střední) a kusu celeru. Přihodit spolu s bobkovým listem a novým kořením do polévky. Překrájet kysané zelí a přidat. Vařit do změknutí řepy (asi hodinu na menší plamen), vytahat koření, zahustit 2 lžícemi mouky s vodou a přilít smetanu.

Brolicové karboše - zprudka uvařit jednu brokolici, rozmačkat, přidat 1 malou cibulku na jemno, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 2 hrsti ovesných vloček předem namočených ve vodě, hrašku dle potřeby, trochu strouhanky, muškátový oříšek, sůl a tajnou ingredienci - lžíčku horčice. Uhňácat tvary, obalit ve strouhance a smažit.

Dip ke karbošům - lžíce bílého jogurtu (Sojade), citronová šťáva, lžička oleje (avokádový), sůl, pepř a zamíchat

Salát - čínské zelí, ředkvičky a řapíkatý celer.


Odkaz na FB vlákno TU 

Květákové plačičky

Květákové plačičky (povařit květák a zeleninu co doma najdete, rozmačkat, udělat matlaninu pomocí hrašky a osmažit), salát ze ředkve s petrželkou a pažitkou a kiwi na ozdobu.

Odkaz na FB vlákno TU

Pizza - 2 druhy

těsto - 500g hladká mouka, 250ml voda, půlka droždí (měla jsem sušený tak jsem dala asi 3 lžičky, sůl, cukr, olej
první pizza - rajčatové sugo (bazalka, česnek, sůl), cibule, kukuřice, ananas, žampiony, olivy, sýr Wilmersburger
druhá - smetana provamel, cibule, čerstvej medvědí česnek z Bobravy :)) hoho, ještě že mám tak hodnou tchýni :)), ananas, sýr Wilmersburger
postupně zapíjíme vínem. 


Odkaz na FB vlákno TU