Pages

Subscribe:

Recent Posts

nedeľa, 23. marca 2014

Cuketove a baklazanove rolky s fake syrovou plnkou

Na 2 porcie:
2 dlhe cukety, nakrajane pozdlzne na platky
1 vacsi baklazan, nakrajany pozdlzne na platky
1 crievko sojakrem alfabio
1 mensi strucik cesnaku, prelisovany
Olivovy olej
Salatove korenie
Sol a cierne korenie

Nakrajanu cuketu a baklazan orestujeme na oleji dozlatista z oboch stran. Sojakrem zmiesame s cesnakom, salatovym korenim a troskou vody. Orestovane platky zeleniny natierame sojakremovou pomazankou. Zvinieme a striedavo napichujeme na spizove drievka. Osolime a okorenime. Mozme podavat s rukolou;)
Skusala som aj s pazitkovou natierkou alfabio a tiez uzasna chut!;) Zachvilku hotove, chutovo super a keby ste niekomu povedali ze je to syrove, uveri tomu:D Pouzivam salatove korenie Alnatura z DM a je to naozaj dobre ochucujuce:)


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Chilli + tofu + pak choi

- Chilli tofu sa opekalo na sézamovom oleji i priskočilo rozpoltené pak choi za doprovodu cesnaku a chilli. Všetko bolo decentne pokropené sójovkou a chilli omáčkou, obsypané sézamom i v závere usadené na horu pilavu z celozrnnej basmati.

Odkaz na FB vlákno TU

Tiramisu

1baleni veganskych piskotu,silne espresso oslazene tmavym cukrem a lzici rumu , bio pudink vanilkovy,500ml sojoveho mleka,cacao. Bio pudink rozmichat v sojovem mlekua za staleho michani privedeme k varu a Po max.3minutach odstavime a nechame vychladit.Obcas hmotu promichejte.Mezitim si pripravte siilne espresso (já měla karamelové),osladte trtinovym cukrem a rumem.Do misy (dortove formy)dejte na dno jednotlive veganske piskoty,ktere nejdrive z obou stran namocte do kavy (ne moc) a cele dno takhle vylozit.poté potrit pulkou vychladleho vanilkoveho pudinku.Dalsi vrstva opet z namocenych piskotu a nahoru prikryt zbylym pudinkem.zasypat kakaem.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

sobota, 22. marca 2014

Cuketové rolky

Obědosvačina pro ty, kteří chtějí do jídelníčku nahnat zeleninu Cuketové rolky

recept: http://raw-katka.webnode.cz/news/cuketove-rolky/
Další tipy a recepty i na fcb stránkách https://www.facebook.com/RawKatka


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

Celozrnna spaldova wafla s kakaovou prichutou

80 g celozrnne spaldovej muky
1 ČL prasok do peciva
1,5 ČL trstinovy cukor
175 ml ryzove mlieko
1 PL kakao
1/3 banan
1 PL kokosovy olej
Dalsie: vanilkovy krem, javorovy sirup, agaven susse, ovocie podla chuti

Vanilkovy krem je kupeny v rakuskej DM Alnatura, nieco na styl alpro vanilkoveho dezertu ale tu je zlozenie len: voda, trstinovy cukor, soja, psenica, tapioka, vanilka a morska sol:) Da sa spravit aj domaci - Rastlinne mlieko, cukor, vanilkovy struk a kukuricny skrob;)

Na cesto na wafle zmixujeme ponornym mixerom banan, prasok do peciva, kakao, cukor, olej a ryzove mlieko. Waflovac sa zatial nahreje. Potom metlickou JEMNE vmiesame muku. Pecieme vo waflovaci cca 5 minut nech su wafle zvrchu chrumkove a vnutri makke a nadychane;) Kto nema waflovac, spravte z toho lievance;) Potom posypat agaven susse ( nieco ako praskovy cukor, ale z agave), preliat javorovym sirupom, poliat kremom, obsypat ovocim podla chuti;)


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU 


Žampiónová omáčka s brambory

ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA
Cibule, žampiony, sůl, kmín, kokosový mlíko, hraška a trocha sojovky
"Masový" koule vegan z kafu a vařky s pažitkou.


Odakz na FB vlákno TU

Fazole na divoko a bramborové placky

3-4 cibule
Půl hlávky bílého zelí
7 - 10 kuliček nového koření + 6 kuliček barevného pepře
tymián, červená sladká paprika (popřípadě trochu pálivé či chilli), sůl
3 lžíce plnotučné hořčice (může být i pikantnější orientální 1 lžíce)
1 lžíce sojové omáčky
2-3 lžíce sirupu „medu“ (já dělám domácí ze smrkových výhonků)
2 stroužky česneku
3 plechovky červených fazolí (přidala jsem i trochu bílých)
cca ½ - 1 lžíce škrobu na zahuštění
Citrón (nemusí být)

1) Cibuli nakrájíme na větší proužky, zelí na jemnější proužky a dáme zlehka smažit. Přidáme sojovou omáčku, tymián a v hmoždíři nadrcené nové koření a pepř. Necháme smažit do mírného zezlátnutí.
2) Poté přidáme hořčici se sirupem a smažíme dál. Po chvilce podlijeme cca 150-200 ml vody a přidáme propláchnuté fazole.
3) Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a červenou paprikou (chilli), můžeme také zlehka zakápnout citrónem.
4) Zahustíme škrobem.
5) Podáváme a pochutnáváme si

Bramborové placky
1) Rozvaříme brambory, které následně rozmačkáme na jemno. Přidáme od oka hladkou mouku tak, aby se mám těsto příliš nelepilo. Dochutíme zlehka solí a přidáme slunečnicové semínko.
2) Tvoříme placky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
3) Z vrchu placky lehce potřeme olejem (já měla sojový), ale když se nepotře tak si myslím, že se nic nestane
4) Pečeme na 180 ° cca 30 – 40 minut. V polovině pečení placky obrátíme.


Odkaz na FB vlákno TU

Ryžové cestoviny s omáčkou a rukolou

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale
Narezanú cibuľu a cesnak popražíme na olivovom oleji. Pridáme paradajkový pretlak a prevarený sojový granulát. Zamiešame, okoreníme, pridáme na drobno narezané sušené paradajky, chilli, jalapeño papričky. Povaríme a pridáme namočené sušené hríby, poprípade opäť dochutíme, môžme pridať kečup alebo nejakú inú omáčku. Potom polovičku omáčky odoberieme pomixujeme a zmiešame s nerozmixovanou polovičkou. Na vrh poukladáme čerstvé listy rukoly...
(:ps. Sorry za chyby a nezdravé potraviny keby že sa chce niekto do mňa obuť:)


Odkaz na FB vlákno TU 

 

streda, 19. marca 2014

Eskymo

2 hrníčky hladké mouky
1 hrníček krupicového cukru
1 balíček kypřícího prášku
1 balíček vanilkového prášku
Náhražka 2 vajec (no egg, rozmačkaný banán..)
1 hrníček rostlinného mléka
1/2 hrníčku oleje
2 PL raw kakaa

Krém:
400 – 500 ml rostlinného mléka
2 kokosové pudingy
125 g Alsanu
100 g práškového cukru

Suroviny na těsto smícháme v hlubší míse a vylejeme na plech vyložený papírem na pečení. Dáme péct do vyhřaté trouby na 25 až 35 minut při teplotě 180 °C. Uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme máslo s cukrem. Do másla za
šleháme po lžících vychladnutý puding. Krém natřeme na vychladlé těso, pofrkáme čokoládou a buchtu dáme ztuhnout do chladu. Dobrou chuť :)

Odkaz na FB vlákno TU

Tofu ala caprese

Bazalkové tofu, rajčata, cibulka, olivový olej, pepř, růžová himalájská sůl a pro zpestření pár ředkviček posypaných čubricou.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Rychlý jablkový perník

Rýchly celozrnný jablkový perník

(jednoduchý recept na zopakovanie, keďže je tu takých dosť... a najlepšie chutí o pol jednej v noci s ospravedlnením, že kontrolujete, či už stuhla čokoláda)

Cesto: 300 g celozrnnej múky ; 200 g trstinového cukru ; 3 PL kakaa ; 100 ml oleja ; 300 ml ovseného mlieka (prípadne keď bude cesto prihusté, ešte doliať) ; 1 banán ; 3 postrúhané jablká ; 1 KL sódy ; 1 KL perníkového korenia

Po upečení natrieť džemom (ja som dala jahodový) a poliať čokoládou (90%).


Odkaz na FB vlákno TU

Bylinkové makaróny

Bylinkove makarony inspirovane knizkou Den bez masa. Nasekana: 3 PL bazalka, 3 PL petrzelka, 1 PL oregano, 1 vacsi strucik cesnaku, sojova smotana (3/5 do jedla, 1/5 do kavy, 1/5 mlsnemu psiemu jazycku), tofu natural, 90 mili olivoveho oleja, vsetko pomixovane na omacku a dosolene. Makarony bezne uvarene, zmiesane s omackou a zohriate. Megarychle, megasyte, megarychle. Yummyyy 

Odkaz na FB vlákno TU

Veggie karbanátky

Veggie karbanatky(syrovy květák,mrkev,řapíkatý celer, kousek papriky, rajče, česnek,porek a chilli paprička) obaleny v kukuřicne krupici. Smetanova br kaše a batáty.
syrovy květák,mrkev, řapíkatý celer, kousek papriky, rajče, česnek,porek a chilli paprička. vše rozsekat v kuchynskem robotu, část sníst RAW třeba:) a zbytek jsem smíchala s ovesnými vločkami nacucanými vroucí vodou, trošku strouhanky na zahuštění a následně karboše obalené v kukuřicné krupici nebo klíďo polentě-jsou pak skvěle křupavý a uvnitř měkkoučký V br klaši je místo mlíka trocha rostl smetany a trochu vody v čem se vařily .

Odkaz na FB vlákno TU 

streda, 12. marca 2014

Bataty s bazalkovým tofu

Bataty s bazalkovym tofu v kokosovo-kari-kurkumovo-kajansko paprikovej omacke

ja som dala prednost sladsej chuti s jemne stiplavym zakoncenim , ale kazdy ma ine chute ..preto mi pride zbytocne pisat mnozstva ... je to taka jednoducha 10minutovka
(na panvici oprazime cibulku , pridame bazalkove tofu, korenie , kokosove mlieko , pripadne este dochutime )
a medzitym sa nam uvaria bataty...


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Polenta se zeleninou

Uvaříme polentu a až prostě nějak poznáte, že je hotová, přendáte ji do nějaké nádoby, rozetřete a necháte vychladnout.
Mezi tím na oblíbeném oleji připravíme ochucenou a nakrájenou mrkev, jarní cibulku, řapíkatý celer a nakonec cherry rajčata (většinou do nich nejdříve vyříznu x, než je dám na pánev).
Až bude mít polenta takovou konzistenci, aby se dala nakrájet, vyndáte ji z formy a naaranžujete společně se zeleninou na talíř.


Odkaz na FB vlákno TU

Kari cícer s feniklom

3 porcie:

3 cervene papriky, nakrajane na pasiky
1 fenikel, nakrajany na pasiky
2 jarne cibulky, nakrajane na kolieska
1 pohar ciceru Alnatura (350 g pred odkvapkanim)
1 PL kari pasty
200 ml kokosove mlieko
200 ml zeleninovy vyvar
1 PL citronova stava
1 PL repkovy olej
2 PL cerstvej petrzlenovej vnate, nasekanej
Olivovy olej
Sol

Papriku, fenikel, cibulku a cicer oprazime na olivovom oleji. Vmiesame kari pastu, kokosove mlieko, vyvar a varime 10 minut. Dochutime solou, citronovou stavou, repkovym olejom a petrzlenovou vnatkou.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Palačinky s restovanou zeleninou

Palačinky (8 kusů): 0,5l sójového mléka, 300g hladké mouky, špetka soli, špetka cukru a drcený kmín

Zeleninová směs: na pánvi a na rostlinném oleji osmahneme nakrájenou cibuli, pórek, na nudličky nakrájené brambory vařené ve slupce a okurku, žampiony a zelí. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, sladkou papriku a pepř. Podlejeme vinným octem a zakápneme chilli omáčkou.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Smoothie

Smoothie- na dvě porce jsem dala 1 zralé avokádo, 3 kiwi, 1/2 grepu, 5 jahod a od oka rýžové mléko- vše tyčovým mixérem promixovat a třeba i posypat kokosem.

Odkaz na FB vlákno TU

 

Žampiony na cibulce s brokolicí s bramborama

Nic těžkého:)

- sladké brambory
- klasické brambory
- žampiony
- brokolice
- cibule
- kokosové mléko
- sojové mléko na kaši

Uvaříme brambory - na tom není nic těžkého, jen bych upozornila, že ty sladké brambory se vaří mnohem rychleji. Pro mě to byla premiéra, takže jsem vše naházela do jednoho hrnce a pak to musela třídit a normální brambory ještě dovařit Poté rozhňácáme s mlékem. Na pánvi zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, přidáme žampiony a po pár minutách i brokolici. Na závěr přidáme lžíci kokosového mléka, trošku osmahneme a můžeme podávat.


Odkaz na FB vlákno TU

streda, 5. marca 2014

Cuketová buchta s čokoládovým krémem

1 1/2hrnky + 2 lžíce celozrnné mouky
3/4 hrnky + 2 lžíce třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžička pečící sody
1/4lžička soli
1 hrnek rostlinného mléka
1/4lžíce vinného octa
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 hrnku strouhané cukety
Pekla jsem to na 180°C cca 50min, ale mám pochybnou troubu, tak nevim. A čokoládový krém- Na malinké kousky nakrájet 200g čokolády na vaření a dát je do misky. Na sporáku přivést k varu 100ml rostl.smetany, jak začne vařit, tak se nalije do čokolády a mícha se do doby, než ztuhne 


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU 

Dhal z červené čočky

Naklíčenou červenou čočku opereme, dáme varit na 10min. do kastrolu s nakrajeným rajčetem. Mezitím na pávni rozehřejem olej a prisypem kmín, zakrejem pokličkou, až kmín přestane praskat přidáme nasekanou cibuli a restujeme 5min., pridáme 4stroužky strouhaného česneku a restujeme, potom okořeníme, dáme dost koriandru, kurkumy, pepř, sůl. Po chvíli pridáme na drobnou nasekanou půlku rajčete, pomícháme a přidáme uvařenou čočku s rajčetem.

Odkaz na FB vlákno TU

utorok, 4. marca 2014

Domácí marinovaný seitan

Seitan je naložený ve směsi oleje, piva, česneku, hořčiče, kari, gril.koření a škrobu přes noc..díky škrobu je krásně křupavý.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Vegan omeleta se zeleninou a kajenským pepřem

Ingredience:
Cizrnová mouka (na jednu menší placičku 55 g)
zelenina – podle chuti
gomasio
špetka kurkumy
rostlinné mléko či voda
sůl, citronový pepř
kajenský pepř
olej


Odkaz na FB vlákno TU

ZAPEČENÉ JÁHLY SE ZELÍM, UZENÝM TOFU A TYMIÁNEM

200 g jáhel
200 g uzeného tofu, 100 g bílého tofu
půl balíčku kyselého zelí
2 cibule
100 ml sojové nebo ovesné smetany
olivový olej
2 lžíce sojové omáčky, např. Tamari
tymián

Uvaříme jáhly ve slané vodě. Osmažíme cibulky nakrájené na kolečka. Nahrubou nastrouháme obě tofu. Zapékací formu vymažeme olejem, na dno rozvrstvíme polovinu usmažených cibulek a na ně první vrstvu jahel, zhruba 1 cm. Posypeme polovinou směsi tofu a znovu navrstvíme cibuli a posypeme lehce tymiánem. Rozprostřeme na to zelí a zakryjeme zbytkem jáhel. Posypeme zbytkem tofu, zalijeme smetanou smíchanou se soj.omáčkou, lehce propícháme aby nateklo mezi vrstvy jáhel. Posypeme navrch tymiánem a 20 minut zapékáme na 150 stupňů.

Jíme pomalu, ať si nespálíme pusinku, protože já se vždycky spálím, jakou na to mám chut

Hodí se k tomu kvašená zelenina nebo kdo má rád, tak kyselý okurky.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Batata s robi a zeleninou

Jedna jediná batáta ale fakt velká na plátky na plech s trochou Olive Oylové, a na to se akorát štosuje všechno možný. V mým případě rajčata, brokolice, žampiony, lahůdková cibulka. Ďobáčky s robi předem osmahnutý na pánvi a na robi jsem vyvrhl trochu koření na chudáka kuře pečené. No a všecko jsem to průběžně nahazoval tymiánem a solí. Jo a ještě jsem to podlil trochou vody s olejem, sojovou omáčkou a solí. Pečeno na 200°C v horkovzducholodi ási tak 20min. + nějaká dojížděčka +- 5-10 minut aby se neřeklo.

Odkaz na FB vlákno TU

Čína se sójovými nudličkami

Sojové kostky a nudličky jsem naložila do hořčice, sojové omáčky, červené papriky, chilli, mletého kmínu a zázvoru, přidala jsem sůl, pepř a trochu oleje a nechala jsem marinovat 24 hod. Sojové maso jsem ale nejprve uvařila a pak z něj vymačkala všechnu vodu, opravdu všechnu, co se dala a teprve jsem marinovala.
Zeleninu, konkrétně mrkev (lupínky pomocí škrabky), papriku, pórek a čertvé houby Shitake jsem osmahla na oleji (restuju od nejtvrdčí zeleniny), mezitím jsem osmahla i naložené sojové maso do křupava a přidala k němu buráky a smíchala s hotovou zeleninou. Pak už stačilo jen uvařit celozrnou rýži a je to!
Tohle je jednoduché, nenáročné a tak dobré!
Po dlouhé době jsem měla sojové maso a musím se pochválit, že jak ho moc nemusím, tentokrát mi moc chutnalo, to bude tím marinováním.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Svíčková na smetaně

2 hrnky hlívy, 2 mrkve, 1 kořen. petržel, 1 celer, 1 cibule, 1 hrnek zel. bujonu (já použil kostku = 1/2 litru), 1 balení sojové smetany (250 ml), 5 bobkových listů, 5 kuliček nového koření, lžička tymiánu, lžička nasekaného zázvoru, 2 kuličky pepře, sůl na dochucení, olej na smažení, lžička brusinkového kompotu

Zeleninu nakrájíme na kostičky, dáme do pekáče, přelijeme vývarem a přidáme koření - pečeme na 170° doměkka. Hlívu nakrájíme na tlusté nudle a smažíme cca 10 minut než pustí šťávu a změkne, z pekáče vyndáme bobkové listy a zeleninu s vývarem rozmixujeme dohladka. Ohřejeme smetanu a přidáme rozmixovanou zeleninu, dobře smícháme a počkáme až si omáčka trochu sedne. Podáváme podobně jako klasickou svíčkovou s brusinkami a knedlíky.


Odkaz na FB vlákno TU

Moc dobrý burger!

Domáce pečivo, šalát, Bio Otma, sýrovec opečený na oliv. oleji a cherry paradajky.

Odkaz na FB vlákno TU 

Burger Temný rytíř povstal


Bulky:
• 275 g hladké mouky + na pomoučení
• 170 ml teplé vody
• 20 ml oleje
• 20 g čerstvého droždí
• lžička a půl cukru krupice
• 2 lžičky soli
• 2 PL vývaru ze lněného semínka
• 1/2 lžičky vody na potření spolu s trochou oleje
• sezam na posypání


Karboše:
3 hrsti čočky
6 hlaviček žampionů
česnek
ovesné vločky
mouka na zahuštění
petržel
1 cibule
olej, pepř, sůl

Čočku uvaříme zvlášť v rendlíčku, slejeme vodu a necháme čočku vychladnout.
Mezitím si houbičky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Chvilku si pobrečíme nad cibulí a houby i cibul vhodíme ( kdo je nemehlo, tak nehází nýbrž sype) do rozpáleného oleje. Pečeme a dusíme dokavaď neuznáme za vhodné, že jsou houby hotové. Čočku pomixujeme na jemnou kaši ponorným mixérem a do této hmoty vmícháme připravené houby. Zahustíme ovesnými vločkami, přidáme nakrájený petržel, pomačkaný česnek a osolíme a opepříme. Z těsta, co nám vzniklo ubíráme po lžících a na pomoučené ploše tvoříme placičky, které poté něžně klademe na vymazaný plech. Pečeme v troubě na 180°C a až budou placičky z jedné strany do křupava, tak nahlédneme do trouby a placky otočíme aby se mohli dozlatova opálit i na druhé straně.
Dipoš:
½ uzeného tofu
3 PL rostlinné smetany
2 – 3 stroužky česneku ( podle toho jací jsme gurmáni a zda se ještě v příštích dnech chceme líbat)
1 PL citronové šťávy
sůl, pepř

Všechny ingredience našťoucháme do misky a vymixujeme v jednotvárný a jemný dip. Toť celé kouzlo.

Závěr:
Bulky rozkrojíme (můžeme pomazat hořčicí nebo kepučem) nejprve dáme ledový salát, poté kolečka rajčat, karboš, dipík, osmahnutou cibul a přiklopíme horním dílem.
Tadá a můžeme baštit. Jinak zapomněla jsem na okurku. 


Odkaz na FB vlákno TU

 

Zapekaná brokolica so zemiakmi + trochu zeleniny

Zemiaky očistíme a nakrájame, brokolicu rozoberieme na ružičky a umyjeme, vložíme do zapekacej misy. Do sójovej smotany pretlačíme 2 strúčiky cesnaku, pridáme čierne mleté korenie, chilli, muškátový oriešok, osolíme, pridáme 2-3 ČL lahôdkového droždia, dobre premiešame a vylejeme na brokolicu a zemiaky a premiešame. Zapekáme pri 200 stupňoch a ku koncu zapekania na vrch nastrúhame údené tofu.

Odkaz  na FB vlákno TU 

 

Toasty s tavenyrom,olivami,specialnym domacim mandlovym syrom

Na bagetu som dala alsan, kecup, bazalku, sol, na to platky tavenyru, zase sol a bazalku, na to poly rajciniek, na ne speci mandlovy syr, zase bazalku a v toastovaci sa mi to takto pekne vsetko spojilo.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Sójové steaky so zelennou

Sójové steaky uvaríme vo vývare (ja som použil bylinkový), vytlačíme z nich čo najviac vody a posypeme ich grilovacím korením. obalíme v múke (ja som mal iracionálnu chuť na polohrubú) a hraške a osmažíme na oleji. Do zeleniny prisypeme ľanové semienka a prilejeme trochu olivového oleja.


Odkaz na FB vlákno TU

Slaný koláč

Polenta:
- 160 g instantní polenty
- 2 lžičky chia semínka,špetka soli
- hrst čerstvé pažitky
Řepa:
- řepa
- agar,sůl,pepř
Čočka:
- 160 g červené čočky
- cibule, česnek,sůl,pepř,tamari
- 1 lžička uzené papriky,nové koření,bobkový list
- 7 g agaru
- 1 lžička dýňového semínka
- olej


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Sójové pláty s brambory

Uvařené sojové plátky jsem obalila v mouce a pomazala hořčicí, dala na pánev a posypala sladkou paprikou a dala trochu sojovky a smažila do zlatova. Do zapékací mísy jsem dala plátky brambor, rajčat, pak proužky cibule a kousky brokolice a rozkrájenou kapustu. Prokládala jsem to různě v zapékačce a do předposlední vrstvy dala osmažené soj. plátky a přikryla zase bramborem a rajčetem aby plátky nebyli úplně na vrchu. Při vrstvení jsem dobrotu prosypávala gril. kořením, kari a sladkou paprikou. Pak trocha oliv. oleje a lehce podlila vodou. A v troubě pod alobalem cca 30minut a pak tak 5-10minut bez alobalu.. a to celé cca při 220 stupních.

Odkaz na FB vlákno TU

Governed "hummus“


250g cizrny (před uvařením)
250g červené fazole (před uvařením)
domácí Tahini (6pl rest. sezamu před pomletím)
3 feferonky z nálevu
nálev feferonek
6 stroužků česneku
4 větší cibule najemno orestované dozlatova
čerstvá citronová kůra
pomletej pepř
sůl

Všechny ingredience mixnout, vysypat do velké mísy a vmíchat restovanou cibuli.
Odkaz na FB vlákno TU

Tempehový 'codůmdal' šalátik

zelená paprika
uhorka
čierne olivy
cesnak
červená kapusta
sojakrém
olivový olej
ľan
čierny sezam
čierne korenie
kráľ pohankový klíčok
a najsamlepšejší domáci tempeh osmahnutý na oliváči s červenou paprikou a troškou čiernej soli.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Pizza se syrem od Veganline

Těsto: půl kila hladký mouky, 1 lž. oliv. oleje, sůl, droždí, 2,5 dl studený vody.Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě.pečeme v dobře rozehřáté plynové troubě asi 10-15 min.
Těsto sem potřela směsí rajčatovýho pyré a bylinek, na to namrdala sýr od veganline (s olivama je lepčí než mozzarela), cuketu, vegan. klobásu, papriku, červenou cibuli...

Odkaz na FB vlákno TU 

 

HUMMUS (vrátane receptu na Tahini)

Ingredience:
150 g sezamových semiačok, soľ, olivový olej, 450 g cíceru, 2 citróny, 4 strúčiky cesnaku, rasca mletá, červená paprika.

Postup:
TAHINI: Pomlieť sezamové semiačka (mlynček na kávu/mixér/robot), pridať cca lyžičku soli, cca 1 dcl. vody, cca 4 polievkové lyžice olivového oleja a vymixovať do krémovej hmoty.

HUMMUS:
Cez noc namočený cícer necháme cca pol hoďku povariť a vychladnúť...
Pripravené Tahini (prípadne kúpené - cca 120 ml) dať do robota/mixéra, pridať šťavu z citrónov a celé to premiešať. Potom pridať najemno pokrájaný cesnak, 4 polievkové lyžice olivového oleja, čajovú lyžičku rasce a čajovú lyžičku soli. Pomixovať. Pridať scedený cícer a pokračovať v mixovaní cca 2 minúty až do krémovej hmoty. Pridať 6 polievkových lyžíc vody a znovu pomixovať. Nakoniec pri podávaní posypať červenou paprikou.

Odkaz na FB vlákno TU 

Hríbiková pomazánka

Lahodkove tofu + susene hriby namocene cca 15 min + tahini + sol + cierne korenie + lyzica rastlinneho masla = mnam vecera.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Jalám (= salám

Na 1-2 porce
50g pšeničný lepek (seitan fix)
50g tofu
50g voda nebo sojové mléko
ždibec kouřového aroma
pepř, sůl
sušená granulovaná cibule a česnek

Sypké suroviny smícháme spolu (bez soli) a zbytek umixujeme v mixéru. Pak smícháme a vytvoříme těsto. Vaříme asi 40min. Po vychladnutí můžeme krájet...


Odkaz  na FB vlákno TU 

 

Testovinový salát co dům dal

Sojanéza dresing (česnek, kurkuma, kayandský pepř, porek, ocet), mrazená zelenina, sojové nudlicky, sušená rajčátka...nic moc zdravého ale lepši než jit na nákup do té zimy.

Odkaz na FB vlákno TU