Pages

Subscribe:

Recent Posts

piatok 28. februára 2014

Lava cake

CESTO
Zmiešame 1/2 hrnčeka hladkej múky, 1/4 hrnčeka kakaa, 1/2 hrnčeka trstinového cukru, 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka a 1 lyžičku vanilkovej arómy. Môžeme pridať aj lyžičku mletých namočených ľanových semienok alebo NO EGG

PLNKA
Rozpustíme 80 gramov kvalitnej fair trade čokolády s 1 lyžicou kokosového oleja a 2 lyžicami rastlinného mlieka.

Na dno formičky dáme cesto, na to lyžicu plnky a opäť cesto. Vyjde nám to zhruba na 4 formičky.


Odkaz na FB vlákno TU

Plnené šampiony

Recept: očistíme väčšie hlavičky š., lyžičkou vydlabeme vnútro - to pokrájame na drobno a hodíme na panvicu, dusíme chvíľku osolíme, okoreníme..potom pridáme na drobno nakrájanú sojovú salámku, baby špenátik..a nakoniec rozltačíme veľa cesnaku a zmiešame so sojakrémom (ten črievkový od alfabio som použila)..naplníme lyžičkou šamp...keby mám nejaký syr tak na vrch nastrúham a dáme zapiecť do sklenenej misy dajte mastný papier a pri 180 stupňoch pečieme tak 15min, kým nezmäknú.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Salát z červené řepy

Postup: Řepu uvaříme, oloupeme, nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek (hodně), na malé kostičky uzené tofu, sůl, pepř, sušenou bazalku a sojanézu. Dáme do lednice vychladit a podáváme přelito kvalitním olivovým olejem.
Odkaz na FB vlákno TU

Brokolicové kari

Kari pastu smažíme dve minúty na oleji, prilejeme plechovku kokosového krému, trochu vody a spolu pár minút povaríme na miernom ohni (na silnejšom plameni to vykypí, verte mi). nakoniec prihodíme uvarenú brokolicu a chilli papričku (ja som vybral semienka, lebo ma stále pálili ústa z guacamole, ktoré som robil deň predtým).
podávame s ryžou, lebo na plechovke kokosového krému písali, že sa to tak má. ja som mal v poličke basmati, ale s jasmínovou by to bolo určite tiež fajn.


Odkaz na FB vlákno TU

Čočkový salát

Čočku promícháme s řapíkatým celerem, paprikou, uzeným tofu, cibulí, česnekem, sojanézou, horčicí a dochutíme solí a pepřem Pokapeme konopným olejem na zjemnění.

Odkaz na FB vlákno TU 

Housky aneb recyklujem stary chleba

-asi tak 500-600g stareho chleba
- kostka drozdi
-mouka
-sul

Stary chleba rozmocime ve vode ( nechte ho vazne poradne rozmocit ),az z toho vznikne hodne ridky testo tak pridame mouku a vybehly kvasnice a trochu soli. Kyne to tak 2 hodky... No a pak jen tvorime kulicky a pecem na 200 stupnu..no dokud ta kurka trosku nezhnedne.


Odkaz na FB vlákno TU 

Zeleninová směs s rýží

Jasmínka nebo basmati, 1 hrnek rýže = cca 2 hrnky vody
Na oleji osmahnout cibuli, cuketu, zbytek čínskýho zelí, žampiony, mraženou karotku, kukuřici, podlít ovesným mlíkem a dusit, pak jsem přidala několik lžic asijské směsi z lidlu z asijskýho týdnu.., dochutit.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

OPÉKANÉ BRAMBORY S KVĚTÁKEM NA KARI

Možná se to častěji jí s rýží, ale brambory k tomu sedí taky celkem dobře. Jak se opékají brambory je všem jasné. Tady je mám opečené s česnekem a rozmarýnem.
Květák:
rozdělat na kousky, povařit v osolené vodě a hodit na zpěněnou cibulku. Zalít trochou vody, posypat kari, kurkumou, trošičkou pepře, případně ještě dosolit. A chvilku podusit. Pokud tam je moc vody, část květáku pomačkám a tím se to "zahustí".


Odkaz na FB vlákno TU

Pohankovo zeleninové fašírky a pečené zemiaky

1 hrncek pohanky
1 velka mrkva
par hlaviciek brokolica
par hlaviciek karfiolu
plechovka kukurice
2 lyzice ovsenych vlociek
3 struciky cesnaku
1 lyzicka cervenej mletej papriky
pol lyzicky mleteho korenia
2 lyzicky bylinkovej soli
2 lyzicky majoranky

1.) brokolicu a karfiol uvarime, takmer az rozvarime a po vychladnuti hlavicky roztlacime vidlickou na male kusky.

2.) pohanku oplachneme cez sitko, dame do hrnca, zalejeme dvojnasobnym mnozstvom vody a varime asi 10 minut, potom ju zakryjeme a nechame stat v teple.

3.) ked pohanka vychladne, pridame ovsene vlocky, na jemno nastruhanu mrkvu, karfiol, kukuricu, brokolicu, prelisovany cesnak, sol, korenie, mletu papriku, majoranku, premiesame, nechame chvilu odlezat a potom mozme tvarovat fasirky a vyprazat.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Cuketové RAW cestovinky s RAW paradajkovou omáčkou

(sušené paradajky, cherry paradajky, dal som aj 1 obyčajnú, olivový olej a bazalka - všetko rozmixovať) ..a nejaká tá obloha.

Odkaz na FB vlákno TU 

 

Bolonská omáčka

údené tofu 1/2 balenia
sójová drť podľa chuti
1 ks cibuľa menšia
1 ks mrvka
1 ks zeler menší
bujón 1/2 kocky
1 ks cesnak
paradajkové pyré 140 g
paradajky 2 ks stredne veľké
bobkový list
čierne mleté korenie
chilli
soľ
muškátový oriešok
bazalka
oregano
olej

Na rozpálenom oleji opečieme cibuľu nakrájanú na malé kocky. K cibuli pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler a orestujeme. Zeleninu trochu osolíme a pridáme bujón spolu s bobkovým listom. Zmes podlejeme trochou vody a dusíme, kým nezmäkne.
Sójový granulát zalejeme vriacou vodou a necháme vodu nasiaknuť.
Paradajky si narežeme, vločíme do nádoby a zalejeme vriacou vodou. Približne po 1-2 minútach vodu zlejeme a prelejeme ich studenou vodou. Ošúpeme kožu a nakrájame na malé kúsky.
Granulát pridáme k zelenine spolu s údeným tofu, ktoré rozmrvíme prstami. Pridáme paradajkové pyré a paradajky a spolu všetko ešte podusíme. Ochutíme s čiernym mletým korením, muškátovým orieškom, pridáme štipku chilli, bazalku a oregano. Pridáme prelisovaný cesnak. Zmes varíme, dokým sa neodparí tekutina, ale pozor, aby zmes nebola príliš suchá, omáčka musí byť šťavnatá. Podávame s cestovinou podľa vašej chuti.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Domácí špaldové ravioly plněné tempehem

Ravioly jsou z celozrné špaldové mouky - trochu jsem se bála jestli nebudou tvrdý/ rozvařený/ rozpadlý, nebo jen trochu hnusný :)) No a jsou luxusní a za chvilku hotový

Těsto
- špaldová celozrná mouka (jemně mletá)
- voda
- špetka soli

Vypracovat nelepivé, hladké těsto. Chvilku nechat odpočinout. Vyválet co nejtenčeji 2 pláty (0,5 mm). Vykrajovátkem označit spodek raviol, na každý dát kousek náplně, přikrýt druhým plátem, vykrojit.

Náplň
- cibulka
- česnek
- uzený tempeh
- koření

Osmažit tempeh, cibulku i česnek, dochutit, jak chcete (já dala sůl, pepř, trochu chilli), rozmixovat na jemnou pastu.

Omáčku jak je libo. Posypat semínky, bylinkami .. co bude po ruce Já na nich mám gomasio a je to hodně dobrý.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Řapíkatý celer plněný uzeným tofu s jasmínovou rýží


Celer oloupeme (jakou část, to si najděte na Google , protože to nevím). Tofu rozmačkejte, přidejte smetanu, česnek, sůl, pepř a udělejte takovou kaši na naplnění. Nastrouhejte na to sýr a dejte zapéct.

Jasmínová rýže dělaná dle návodu na obalu :D


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Bruschetta se žampiónama

Tak at jenom nocumuju recepty ostatnich, tak taky prispeju svoji hrstkou do mlyna.
Je to jednoduchej recept, kterej se hodi jako rychla, lehka vecera nebo kdyz potrebujete spolehlive dostat veganku do postele.

Cibuli nakrajet nadrobno a nechat na sadle zesklovatet, mezitim si ocistite zampiony a pokrajite je na platky. Na platky nakrajite i cesnek, jeden strouzek
si schovejte na pozdejsi potirani bruschetty. Po chvili pridejte k cibuli cesnek a po dalsi chvilce zampiony a na platky nakrajeny tofu.
Nechat opect a pridat na ctvrtky pokrajeny cherry.
Osolit, opeprit a rajcata osmazit a nechat je spolu s zampionama lehce pustit vodu - ma to pak takovou mazlavou konzistenci.
Mezi tim si veku pokapejte olejem a dejte opect dozlatova.



Odkaz na FB vlákno TU

Švestkovo-pohankoví karbaníci se špenátem,

Švestkovo-pohankoví karbaníci se špenátem, šťouchanýma bramborama a restovanou cibulkou

karbaníci:
400g sušených švestek
250g loupané pohanky (před namočením)
hora provensálskýho koření
pohanková mouka
½ pálky česneku
pomletej pepř
mořská sůl
slun. olej

špenát:
1350g mraž. špenátu
5 větších cibulí
½ pálky česneku
1 šálek kukuříčnýho mlíka
pomletej pepř
mořská sůl
slun. olej
pohanková mouka (na zahuštění)

šťouchačky:
vařený brambory
kukuřičný mlíko
mořská sůl
slun. olej.


Odkaz na FB vlákno TU 

Špenátový šalát s kuskus tak troška po grécky

Kuskus : Hrasok, mrkvu, kukuricu smazime na olivaku s cesnakom a cili. Pridame kuskus tak pol salky osmazime s gyros korenim , a dolejeme rovnaky pomer vody ako kuskusu, miesame cca 5 min kym nezmekne. Vychladime. potom pridame 4 plne hrste spenatu na pasiky, olivy, paradajky, cibulu, najemno. Keby mam salatovu uhorku dodam tiez Dresing : Tak deci stavy z oliv, cesnak, bazalka, gyros korenie, troska horcice, cierne korenie, cili, polku citrona a troska olivoveho oleja cervenou paprikou pokrajanou najemno a bazalkou ozdobime.

Odkaz na FB vlákno TU

Sladce pikantní sojové výpečky s polentovým koláčem

 
Takže soju (celý balíček) opět uvařit ve slané vodě, slít, šup do pekáčku a kořenit: sůl, pepř, paprika, tymián, rozmarýn, mletý koriandr a zázvoru pár plátků, jak má kdo rád ostré. Jeden česnek, půl cibule, něco málo cukety a červené papriky. Zalít trochou oleje, agáve, tentokrát podlíváme pouze vodou, ať nejsme za násosky , a do trouby.
Polenta: tu jsem měla instantní, dělala ji poprvé, stejně jednoduché jako uvařit krupici. Dala jsem tam sůl, pepř, rozmarýn, červená paprika a sušená rajčata v oleji. Nalila do formy, uhladila, nechala ztuhnout. Nic moc práce a na chuť dobré.

Odkaz na FB vlákno TU 

Gulášová polívka aneb jídlo chudejch

Velkou cibuli osmahneme na oleji, přihodíme na dvakrát uvařený soj. kostky (jedno v obyč. vodě, slít a přidat novou+sůl, diy vegeta), zamrdáme to majoránkou,mletým kmínem, pepřem, sladkou paprikou, gulášovym kořenim, chilli dle chuti + brambory. Zalít horkou vodou až se brambory uvařej, zahustit pikantní hraškou a 1 větším nastrouhaným bramborem. 


Odkaz na FB vlákno TU

Pečený lilek

Lilek rozpulime a na kazde pulce udelame asi 4 zarezy, ktere naplnime cesnekem. Osolime, opeprime, polijeme olivacem a dame zapect asi na 30-40 minut.
brambory nakrajime na kolecka, dame chvili varit, pak hodime na pekac, pridame koreni (rozmaryn, pepr, tymian,...), cibuli a dame zapect asi na 20 minut.


Odkaz na FB vlákno TU

Řepa burger

Řepu cca 2 hodiny vařit, prostě dokud není měkká, uvařit asi půl sáčku sojovýho granulátu, řepu oloupat a rozmixovat, přidat granulát, rozmačkanej česnek (hódně), sůl, chilly omáčku, pálivou papriku, nakrájenou cibuli a majoránku, zahustit čím chcete, já měla zbytek hrašky a žádnou strouhanku, takže to vyšlo na polohrubou mouku.
Pak jen uhňácat placky, prdnout to na rozpálenou pánev a smažit pořádně do kůrčičky, ne že u toho budete dělat další věci, například zkoumat novej kompl přítele a spálíte dalších pět stejků jako já
Zbytek v bulce: ledovej salát, kečup, rajčata, sterilovaná paprika, osmahlý žampiony, tofunéza smíchaná s jarní cibulkou, trochou soli a česneku.


Odkaz na FB vlákno TU 

 

FAKE RYBY

... z lilku, cukety a mořských řas

Lilek i cuketu nakrájíme na plátky, vyskládáme na pekáč a pomažeme připraveným olivovým olejem smíchaným s kořením na ryby, půlkou kávové lžičky kurkumy a pár kapkami citrónu. Dáme asi na 15 minut do vyhřáté trouby na 150°. Poté vystřihneme z řas na sushi odpovídající obdélníčky a přikládáme je na horké plátky. Během chvilky se nacucají a jsou pěkně měkké. Na talíři pak brambory můžeme lehce posypat nori vločkami a plátky ještě trošku pokapat citrónem. 


Odkaz na FB vlákno TU

Seitan na bazalkovom fenikli a rukole

1 steak seitanu
1 hluza feniklu, nakrajana
50 ml zeleninovy vyvar/voda
1 ČL cerstva bazalka, nasekana
Olivovy olej
Sol, cierne korenie
1 hrst rukoly

Sietan opecieme na oleji dozlatista. Fenikel tiez opecieme na oleji a zalejeme vyvarom/vodou. Na miernom ohni varime cca 10 minut. Zmiesame s bazalkou, osolime a okorenime. Na tanier dame rukolu, fenikel, seitan a mozme podavat s cerstvou feniklovou vnatou:)


Odkaz na FB vlákno TU

štvrtok 27. februára 2014

Řepové brownies a makové mléko s karobem

200g syrové řepy (nakrájené na kostky, velikost kostek záleží na zdatnosti Vašeho mixéru, pokud máte tyčový a bojíte se o jeho život, tak řepu radši nastrouhejte)
120g špaldové hl. mouky
50g třtinového cukru
100ml mléka (dala jsem makové)
několik lžic oleje
půl jablka
3 vrchovaté lžičky kakaa a 3 vrch. lžičky karobu
2 lžíce mletých lněných semínek - nemusí být
1 lžička skořice
1 lžička sody + lžička jabl. octu (lze nahradit prdopečem)
1 lžíce melasy - nemusí být
zbytek z makového mléka - nemusí být

Všechny mokré suroviny dáme do mixéru a rozmixujem na kaši, smícháme se suchou směsí, šup na plech vymazaný olejem a vysypaný v mém případě žitnou moukou a pečem 20 min na 180st. K tomu třeba makové mléko se lžící karobu a kouskem banánu. A pokud máte doma kočku, která trpí těžkou závislostí na makovém mléce, dejte jí trošku do misky a raději ji zavřete do jiného pokoje, jinak se nenajíte:D


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU 

 

LUNCH TIME ala burgr attack

Burgrys 1

pohanko-švestkovej burgr
špenátový pyré
rajče
okurek
cibule
červená feferonka
čínský zelí
opražený sezam semínko
Sriracha

Burgrys 2

totožný, pouze vyměněnej špenát za krémžskou hořčici.


Odkaz na FB vlákno TU

Tofu-cuketové placky a brokolicový preliv s jarnou cibuľkou

RECEPT: nastrúhame nahrubo tofu, nahrubo cuketu. Poriadne to spolu rozmačkáme - prilejeme trochu vody, najemno nasekaný cesnak (ideálne český BIO), zahustíme múkou (OK, nežijem zrovna 3x zdravo). Cesto by malo byť dobre tvarovateľné, ale nie moc hutné. Urobíme na plechu malé kopičky, rozmačkáme na placky a cca 40 minút pečieme na 180 stupňov.

Uvaríme 1 veľký zemiak, polovicu brokolice. Potom ich spolu rozmixujeme na kašu a pridáme najemno nasekanú jarnú cibuľku.


Odkaz na FB vlákno TU

Sarma

klasika, plněný zelný list směsí rýže a sojového masa:

orestovaná cibule, na to česnek,zasypat paprikou (ideální je uzená), zalít passatou nebo protlakem, přidat koření ideálně čubrica, kmín (já sem dal římskej), pepř, sůl... prostě dochutit dle libosti,pak přisypat suchou sojovou drť, podlít vodou a chvíli povařit. Přidat napůl uvařenou rýži, promíchat. Když to nebude ideálně držet, je třeba si pomoct nějakým pojivem, já jsem použil lepek. Naplnit předem připravené zelné listy (vzít hlávku, ponořit do horké vody, listy skřehnou) zarovnat do pekáče. Podlít vývarem, kde rozmícháme trochu protlaku na barvu.


Odkaz na FB vlákno TU

 

Čokoládovo banánovo kokosový raw dort

hrnek a půl oříšků, stejně tak datlí
(kdo chce, může přidat sůl a/nebo vanilku)

čokokrém:
2-3 avokáda
1/3 hrnku agáve sirupu
špetku soli
skořici dle chuti
1/4 hrnku kakaa
2 lžice polívkovky mesquitu (superfood) - nemusí být
2 polívkolžíce roztavenýho kokosovýho oleje

krém:
plechovka vychlazenýho kokosovýho krému
3 polívkolžívce nerafinovanýho - raw cukru
vnitřek půlky vanilkovýho lusku


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

Ořechové pesto + rýžové nudle s napařenou brokolicí

Byl to spíš takový hokus pokus, ale chuťově je to kupodivu naprosto výborné, takže se musím podělit o recept. Když pominu, že se ořechy nějakou dobu namáčely, tak je to za 10 minut hotové.
Hrst vlašských ořechů (předem namočených) + hrst slunečnicových semínek + přiměřeně vody + přiměřeně oliv. oleje + lahůdkové droždí + sůl, pepř, citr. šťáva. Rozmixovat na kašičku, dle potřeby dochutit nebo doředit do požadované konzistence vodou/olejem a je to (já jsem do pesta přidala ještě kousíček avokáda, ale to určitě můžete vynechat).


Odkaz na FB vlákno TU 

 

Repový/cviklový koláč s orechami

450 g repy
250 g hladkej špaldovej múky
100 g trstinového cukru
1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
štipka soli
1 balíček vanilkového cukru
2 ČL škorice
200 ml rastlinného mlieka
50 ml rastlinného oleja
150 g lieskovcov
60 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
1 prezretý banán

Repu si vopred uvaríme v šupke. Ešte teplú ošúpeme, necháme vychladnúť a nastrúhame.
Múku zmiešame s práškom do pečiva, štipkou soli a škoricou. Pridáme trstinový a vanilkový cukor. Ďalej do zmesi pridáme nastrúhanú repu. Banán si roztlačíme vidličkou, pridáme k zmesi spolu s mliekom a olejom. Nakoniec pridáme nasekané oriešky a nasekanú čokoládu. Cesto vylejeme do formy, ktorú si vymažeme olejom a vysypeme kokosovou múčkou alebo múkou a pečieme približne pol hodinu pri 180 stupňoch.


Odkaz na FB nájdeš TU

 

Božský salátek v jarních barvách

Do mísy dáme v páře uvařenou brokolici rozkrájenou na kousky, kuruřici, naklíčené mungo fazolky, avokádo na kostičky (když je dost zralé, stane se z něj takové avokádové pesto , utřený stroužek česneku, slunečnicová semínka a černý sezam, ať je to okaté. Dochutíme už jen solí a čerstvě mletým pepřem, zakápneme olivovým nebo lněným olejem, promícháme a je to! Chutná to božsky! 

Odkaz na FB vlákno TU

Jednoduchý a rýchly dezert

Dezert. Jednoduchý, rychlý. Třetinu tofu natural, rýžové mléko (asi 1dc), zmražené lesní (jakékoliv ovoce), sirup (agáve, javor...). Mixnout a posypat mákem a ovoce. 

Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

Salátek z červené čočky

Osmažíme cibulku, přidáme čočku s trochou vody, popř.zeleninového vývaru, pórek, sůl, pepř, 5minut povaříme, přidáme červenou papriku, prolisujeme dva stroužky česneku, trošku olivového oleje, kapku citronové šťávy..prezentaci se meze nekladou...
Popsat to trvá skoro stejně dlouho jako samotná příprava. Doporučuju servírovat i všežravcům... 


Odkaz na FB vlákno TU

Malinovej koláč s vanilkovým tofu krémem

Korpus:
100 gr dobrého rostlinného tuku (např. Alsan)
180 gr (3/4 hrnku) cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (ev. čerstvé vanilky, ev. nahraďte část cukru vanilkovým cukrem)
240 gr (1 a 3/4 hrnku) polohrubé mouky
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
špetka soli
125 ml (1/2 hrnku) bílého rostlinného jogurtu nebo dohladka rozmixovaného extra/firm Silken Tofu
125 ml (1/2 hrnku) perlivé vody nebo rostlinného mléka
cca 2 hrnky malin (já mám zamražený od léta)
2 lžíce "applesauce" neboli neslazeného jablečného pyré (výživy)
Krém:
1 kokosové mléko Albert (ev. jiné kokosové mléko, které dobře tuhne a dá se pěkně vyšlehat) - uložené nejméně 12 hodin v lednici
1 ztužovač šlehačky (není nutný)
450 - 500 gr bílého rostlinného jogurtu (např. Provamel či Sojadee)
100 gr kešu natural
2 lžíce cukru moučka
100 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje (nemá kokosovou chuť
citrónová šťáva dle chuti (asi z půlky většího citrónu)


Odkaz na FB vlákno nájdeš TU

Pizza od Nikoly

Těsto : 500g polohrubé mouky, kvásek (z půl kostky droždí, půl hrnku vody a lžičky cukru), 4 lžíce olivového oleje, vše smíchat a přidávat vlažnou vodu dle potřeby.
Já navrch dávala rajčatový protlak s bazalkou a oregánem, rajčata, sušená rajčata, olivy, žampiony, uzené tofu.
Péct na 240°C


Odkaz na FB vlákno TU

Ananasové kari

- na pánvi osmahneme zelenou kari pastu se zázvorem, přidáme zeleninu, tofu a ananas na kostky
-když je směs osmahnutá, zalijeme kokosovým mlékem a necháme probublávat, dokud není zelenina měkká a nevznikne hezká hustá omáčka
-podáváme ideálně s rýží
pozn: všechno je lepší se zeleným kari.


Odkaz na FB vlákno TU

Rajčatovo-cuketové lasagne

- Cuketová plňka - 1 cibule najemno, orestovat na oleji, přihodit 3 menší cukety na malé kostičky, osolit, rozmarýn, nechat změknout, dochutit pepřem, chilli a přidat černuchu.
- Rajčatová plňka - cca 70 g sušených rajčat nechat asi hodinu ve vodě, dát rajčata do mixéru spolu s tavenýrem a 1 stonkem řapíkatého celeru, dolít trochu vody z rajčat a olej, rozmixovat, dochutit pepřem, ale nesolit.
- Bílá majda nahoře - 1 smetana, 2 lžíce mouky, smíchat a nechat povařit, případně dolít vodou, sůl, pepř, muškátový oříšek.
- Vrstava lasagní, cuketové plňky, lasagne, rajčatová plňka, lasagne, bílé majda a dát péct na 190 stupňů, 30 minut.
  
Odkaz na FB vlákno TU

Hliva a zampiony na cibulce s petrzelkou a celerovo-bramborove stouchacky!

Na olivovem oleji zpenit cervenou cibulku, cesnek, pridat hlivu a zampiony, 10min dusosmazit a pridat sul, pepr, cerstvy tymian a petrzel. Na pare uvarit celer, brambory a pak sestouchat s ovesnym mlekem a trochou oleje, sul, pepr.

Odkaz na FB vlákno TU

Hruškové brownies

1 hrnek celozrnne spaldove mouky
1/2 hrnku mouky z mandli
3-4 hrušky
100g datli
Hrnek vody
1/3 hrnek třtinového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1/3 hrnku raw kakaa
1 lžíce citronové stavy
1 čaj.lžička mleté skořice
1 a 1/2 čaj.lzicky jedle sody
Spetka soli
————————————————
Datle dame do misky a zalijeme jedním hrnkem horké vody, necháme hodinu odstát.
Mezitím smícháme celozrnou a mandlovou mouku, přidáme cukr, kakao, skořici, sodu.
Az uběhne hoďka tak k datlím přidáme 1 hrušku-nakrájenou, olej, citr.šťávu a rozmixujeme na kaši. Zbytek hrušek(2-3) nastrouháme nahrubu.
Teď už jen smíchat vše dohromady a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a můžeme ještě posypat kousky mandlí. Pečeme na 170/ 20 min.


Odkaz na FB vlánko nájdeš TU